Skyggen Skolekoncert

Skyggen

En gendigtning af Hans Christian Andersen eventyr af samme navn fra 1847

”Den man er i virkeligheden!”
I en verden fuld af sociale medier, er det vigtigt at styrke børns bevidsthed om hvem de selv er.

Introduktion
Ensemble Contemporánea, Live Electronics Denmark, har udviklet en forestilling for skolebørn. Med en gendigtning af H. C. Andersens eventyr Skyggen fra 1847 om skyggen, der overtager sin herres liv, sættes fokus på identitet i en moderne medieverden. Der er tale om en monolog hvor historiens hovedperson og dennes skygge samt en prinsesse, med klarinet og basklarinet bevæger sig rundt i omgivelser af elektroniske medier.
Live klassisk musik udfordres af electronica fra en laptop med intense beats og komplekse loops i samspil med video, tekst og performance.

Opførelser
Skyggen havde premiere i 2013 i Børne og kulturhuset Amar i København. Her blev den rigtig godt modtaget og er siden opført over 200 gange på en række sprog i flere forskellige lande. I efteråret 2017 går turen til Bulgarien og Finland og i 2018 planlægger skyggen forestillinger i Slesvig og en længere tur til Kina.

Dokumentation

Sprog
Skyggen kan med fortællingen i højtalerne, oversættes og fremføres på alle sprog i hele verden.

Formål
– at etablere en oplevelse for børn i form af en skolekoncertforestilling
– at genfortælle H.C. Andersens nøglehistorie, Skyggen om identitet i en fængende form, der kan inspirere børnene til refleksion i en mangetydig medievirkelighed.
– at åbne børn for, at man kan fortælle vigtige historier i kunstnerisk form.

Forestillingen
H.C. Andersen havde kun det skrevne ord at fortælle med. Hans tekst er uhyre stemningsmættet og billedrig og gør sig rigtig godt som en musikdramatisk forestilling. Ved at benytte de nyeste digitale medier har vi etableret et bud på en sådan forestilling. Vi har kombineret et elektronisk musikspor med et bag-projekteret videoforløb, indtalt tekstsekvenser og udviklet en mange-facetteret klassisk/rytmisk ny musikkomposition. Således kan én musiker/performer samt en klang- og videoregissør opføre Skyggen live med akustiske musikinstrumenter – i dette tilfælde en klarinet og en basklarinet.

Højaktuelt tema
Skyggen handler i høj grad om H.C. Andersens egen kamp med at finde sin plads i samfundet som kunstner – En lærd mand lader sin skygge gå på opdagelse i poesien, hvilket ender med at skyggen overtager hans liv.
Andersens grumme historie, sætter fokus på et evigt aktuelt tema om at skabe en identitet og fastholde den i en uigennemskuelig verden.
Det oplever børn og unge i dag en parallel til i de virtuelle universer, de færdes hjemmevant i og ofte opsluges i. Hvem de så er i den virkelige verden, kan nogen gange blive svært for dem at finde ud af.
Andersens 150 år gamle tekst er således mere aktuel en nogensinde.
Ved at genfortælle Skyggen i en tidssvarende musikalsk og visuel form, håber vi at kunne inspirere skolebørn og deres lærere til en rigtig spændende snak i klassen om identitet.

Forløb
Skyggen blev udviklet i foråret 2013 og havde premiére i august 2013 i København. Den er siden spillet over 150 gange som koncertforestilling på skoler og i forsamlingshuse rundt i Danmark, blandt andet igennem 3 år arrangeret af Levende Musik i Skolen, og specielt via Skolekoncerter.dk, hvor Skyggen nu på fjerde sæson er udtaget til programmet for kommende skoleår.
Forestillingen er oversat, indspillet, dokumenteret og har påbegyndt sin internationale markedsføring. I 2015 var skyggen på turne i Sydamerika og blev således med stor succes testet på spansk. Med oversættelse til kinesisk som næste skridt, planlægger vi en længere turné til Kina i 2017. Skandinavien, Baltikum og i øvrigt landene rundt om Østersøen, er ligeledes oplagte fokusområder for Skyggens turnéer i de kommende år.

Målgruppe
Skyggen er oprindeligt udviklet for børn i 4-6 klasse. Det har dog vist sig, at forestillingens mange abstraktionslag gør den velegnet for både store og små. Således har det vist sig at også voksne har stor glæde af forestillingen.

På scenen:

Klarinet, Basklarinet og Performance
Fritz Gerhard Berthelsen (1963) – www.bassclarinet.dk
Født i København og uddannet på klarinet afsluttet i 1992 med en I. Prix Virtuosité fra Conservatoire de Musique de Genève (Schweiz). Fritz har aktivt virket i symfoniorkestre, herunder Deutsche kammerakademi Neuss (Tyskland) og Orchestre de la Suisse Romande (Schweiz). Siden 1997 har Fritz med Ensemble Contemporánea udgivet 6 CDer, fremført 71 uropførelser i Danmarks Radio og som klarinetist og visuel performer bl.a. deltaget på ICMC, Beijing (Kina), ISCM, Hong Kong, Interactive Arts Performance Series I New York (USA) og Festival Syntese in Burges (Frankrige).

Musik komposition og Live electronics
Ejnar Kanding (1965) – www.kanding.com
Uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med debutkoncert i 1996. Kanding har specialiseret sig i elektroakustisk musik og arbejder kunstnerisk i feltet mellem menneske og maskine. Kanding er med egne værker akutel med Flug der Farben (CD/DVD). I foråret 2013 udkommer endnu en CD på Dacapo som en co-komposition med Electronica kunstneren Frank Bretschneider (Berlin). Kanding er formand for EarUnit, (koncertserie og elektroakustisk forum) samt kunstnerisk leder for Ensemble Contemporánea.

Medvirkende i Produktionen:

Gendigtning og film
Niels Mikkelsen (1968) – www.sadaconsult.dk
Niels har en kandidatuddannelse i filosofi og litteratur fra Københavns Universitet, og har desuden uddannet sig inden for filmfaget. Med denne uddannelsesbaggrund har han dels arbejdet inden for den kreative verden med film (primært dokumentar og manuskript) og konceptudvikling, – og dels arbejdet som professionel konsulent – i mange år inden for undervisningssektoren, som udviklingskonsulent. I sit konsulentarbejde har han særlig fokus på at anvende kunst, som redskaber til at fremme de udviklingsprocesser han faciliterer for organisationer og virksomheder.

Instruktion og scenografi
Mia Theil Have (1981) – www.riotouscompany.com/CV.html
Dansk skuespiller og iscenesætter. Mia var fra 2003-7 en del af Eugenio Barba’s ISTA (International School of Theatre Antropologi) og aktiv på Odin Teatret i Danmark. Mia har iscenesat alt fra gadeteater og kulturelle byttehandler til ny interpretation af klassiske tekster og operaer. Herunder iscenesættelse af forestillinger for Havanna Internationale Teater Festival, Hilton AKunst Festival I Sydafrika, Aarohan Teater i Nepal, Bharat Rang Mahotsav Festival i Delhi. I London har Mia bl.a. arbejdet for Royal Opera House, The National Theatre Studio, Young Vic Theatre. Mia har Iscenesat WE ARE SHADOWS for Spitalfields Music Festival.

Læs om Ensemble Contemporánea
www.contemporanea.dk

Fakta
Genre: Musik, performance, kunstarter I samspil
Arbejdsform: Koncertforestilling
Forberedelse: Der findes tilhørende materiale efterarbejde
Tid for opsætning: 70 min.
Tid for nedtagning: 45 min
Forestilling: 45 min
Antal elever (max): 150-200
Sted: Fungerer fint i gymnastiksal
Scene: 6 x 6 meter på gulvet i samme højde som børnene
El: 1 x el udtag,
Mørkelægning: ja
Transport i Danmark: km takst + evt. bro
Transport til/i skandinavien: Rejse fra Danmark: 1. turistklasse retur billetter fra Københavns Lufthavn
Lokaltransport: F.eks. Stationcar
Instument & udstyr: 3 x 23 kg sendt bagage til/fra Danmark samt håndbagage rækker til det hele